Şaşılık
- ketsajans
- 17 Ağu 2023
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 30 Ağu 2023
ŞAŞILIK NEDEN ORTAYA ÇIKAR?
Göz etrafında gözleri hareket ettiren 6 adet kas bulunmaktadır. Bu kaslardan herhangi birinin daha az veya daha fazla çalışması durumunda göz merkezde kalamaz ve gözlerde kayma gerçekleşebilir. Bunun yanı sıra özellikle çocuk yaş grubunda; göz tembelliği, yüksek gözlük ihtiyacı gibi durumlarda gözlerde kayma ortaya çıkabilir. Herhangi bir gözün odaklanmasını bozacak derecede görme azlığına sebep olacak hastalıklar da göz kaymasına sebep olur.
YALANCI ŞAŞILIK NEDİR?
Özellikle bebek ve çocuk yaş grubunda ortaya çıkan bir durumdur. Yapısal burun kökü genişliğine bağlıdır. Gözler sanki içe kayıyormuş gibi bir izlenim yaratır. Gerçek bir kayma değildir tedavi gereksinimi yoktur.
GİZLİ ŞAŞILIK NEDİR?
Gizli kayma günün belirli saatlerinde ortaya çıkan kaymadır. Günün büyük kısmında herhangi bir kayma yoktur fakat uygusuzluk, yorgunluk, göz yorgunluğu vb durumlarda herhangi bir gözde kayma ortaya çıkabilir. Takip edilmesi gereken bir durumdur. Uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir.
ŞAŞILIKTA HANGİ TEDAVİ UYGULANIR?
Şaşılığın tedavisi altta yatan etkene bağlı olarak değişir. Gözlük ihtiyacı, göz tembelliği gibi durumlarda öncelikle bu etkenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Gözlük tedavisi, göz kapaması ve göz egzersizleriyle şaşılık kontrol altına alınmaya çalışılır. Bu tedavilerle şaşılıkların önemli bir kısmı kendiliğinden iyileşir. Bu tedavilere cevap vermeyen veya göz kaslarındaki problemlerden kaynaklı şaşılıklarda tek tedavi şaşılık cerrahisidir.
Comments