top of page

Katarakt ve Akıllı Mercek

  • ketsajans
  • 29 Ağu 2023
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 30 Ağu 2023

KATARAKT NEDİR?


Katarakt göz merceğinin( lensinin) şeffaflığının azalarak beyazlaşması-opaklaşmasıdır. Göz bebeğinin hemen arkasında yerleşmiş olan göz merceği normalde saydam olup gözün odaklanmasını gerçekleştirmektedir. Yaşlanma veya başka sebeplerle göz lensinde beyazlaşma ortaya çıkması katarakt olarak tanımlanır. Katarakt hastalığı görme azlığının en sık sebeplerinden biridir. Her yıl dünyada ortalama 20-25 milyon kişiye katarakt tanısı konulmaktadır.



KATARAKT KİMLERDE GÖRÜLÜR?


-Katarakt her yaş grubunda görülebilmekle beraber sıklıkla 50 yaş ve üzerinde görülmektedir. Yaşa bağlı oluşan katarakt 50 yaş ve sonrasında önlenebilir görme azlığının en sık sebebidir.

-Şeker hastalığında kan şekeri seviyesi yüksek seyrediyorsa katarakt gelişebilmektedir.

-Travmalar , delici kesici alet yaralanmaları göz merceğinde kataraktlaşmaya sebep olabilir.

-Doğuştan gelen kadar yenidoğan bebeklerde görülebilmektedir. Bu yüzden bebeklere 1. ayda göze damla damlatılarak mutlaka göz muayenesi yapmak gerekmektedir.

-İlaç kullanımları ( özellikle steroid türevi), bir takım metabolik hastalıklar, katarakt oluşmasına sebep olabilmektedir.



KATARAKT NEDEN OLUŞUR?


-Yaşa bağlı oluşan katarakt göz merceğimizin içindeki proteinlerin zamanla değişmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.

-Şeker hastalığında, kan şekeri seviyesi yüksek seyrediyorsa göz merceğinde sorbitol denen bir madde birikimine sebep olarak katarakt oluşmasına sebep olur.

- Travmalar göz merceğinin bütünlüğünün bozulmasına ve protein denaturasyona sebep olarak katarakta sebep olur.

-Doğuştan gelen kataraktlarda bazı sendromlar, hamilelik süresinde geçirilen enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar göz merceğinin gelişmesini zayıflatarak katarakta sebep olabilir.

- İlaç kullanımlarında özellikle steroid içerikli ilaçlar göz merceğinin arkasında birikintiye sebep olarak arka katarakt denen özel bir katarakt türüne sebebiyet verebilir.


KATARAKT HASTALARINDA ŞİKAYETLER NELERDİR?


- Görme seviyesinde azalma

- Kitap okuyamama, tv izlerken araç kullanırken zorlanma

- Göz önünde perdelenme

- Gece görüşünde azalma

- Çift görme

- Renklerde soluklaşma


KATARAKT HASTALIĞINDA HANGİ TEDAVİ UYGULANIR?


Kataraktın tek tedavisi cerrahidir. Katarakt ameliyatında fako denilen özel bir lazer uygulanmaktadır. Fako ile göz içerisindeki opaklaşan mercek alınır ve yerinde yapay mercek takılmaktadır. Ameliyat öncesi hastanın detaylı göz muayenesi yapılarak kataraktın seviyesi, gözlük ihtiyacı, göz tansiyonu ölçümü,göz arkası sinirlerine bakılarak uygun mercek belirlenir.Cerrahi yaklaşık olarak 30 dakika kadar sürmektedir.


AKILLI LENS NEDİR?


Katarakt ameliyatında göz içine yerleştirilen özel bir mercek türüdür. Standart göz içi merceklerinde yerleştirilen mercek uzak odaklanmayı sağlarken yakın mesafe için hastanın yakın gözlüğü kullanması gerekmektedir. Akıllı lens ise uzak-orta- yakın mesafe odaklanmasını sağlayan özel bir mercek türüdür. Amaç ;hastanın cerrahi sonrası hem katarakttan kurtulması hem de gözlüksüz olarak hayatını devam ettirmesidir.




 
 
 

留言


bottom of page