Retina Damar Tıkanıklıkları
- ketsajans
- 23 Ağu 2023
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 30 Ağu 2023
GÖZ DAMARLARINDA TIKANIKLIK NEDEN OLUŞUR?
Göz arkasında retina tabakasını ve görme hücrelerimizi besleyen atardamar ve kirli kanı kalbe döndüren toplardamarlar mevcuttur. Vücudun damar sistemini etkileyen kan şekeri yüksekliği, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği,damar sertliği vb. durumlarda bu damarlarda tıkanıklıklar meydana gelebilir. Daha önce herhangi bir sistemik hastalığı olmayan hastalarda bile ani tansiyon yükselmesi veya göz damarlarına pıhtı atması damar tıkanıklığı ile sonuçlanabilir.
DAMAR TIKANIKLIKLARINDA HANGİ ŞİKAYETLER OLUR?
Atardamar tıkanıklıklarında çok ileri seviyede görme azlığı oluşmaktadır. Görme sinirlerinin oksijenlenmesi aniden bozulduğu için görme seviyesi hızlı bir şekilde azalır. Toplardamar tıkanıklıkları daha sık görülmektedir. Tıkanıklığın yerine göre görme seviyesinde azalma, görüş alanında daralma ve kanama seviyesine göre gözün önünde cisimler uçuşması gibi şikayetler ortaya çıkabilmektedir.
DAMAR TIKANIKLIKLARINDA TANI NASIL KONULUR?
Hastanın görme seviyesi kontrol edildikten sonra damla damlatılarak göz dibi muayenesi yapılır. Damar tıkanıklarında göz arkasında kanama ve ödem görülmektedir. Ardından tıkanıklığın yeri ve boyutunu anlamak için FFA adı verilen göz anjiyosu yapılarak tanı konulur.
DAMAR TIKANIKLARINDA HANGİ TEDAVİLER UYGULANIR?
Atardamar tıkanıklıklarında göz oksijenlenmesi bozulduğu için acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Göz içi basıncının düşürülmesi, göz masajı, kan sulandırıcı ilaçlar ve hiperbarik oksijen tedavisinden faydalanılır. Toplardamar tıkanıklıklarında tıkanmanın yerine ve kanama-ödemin boyutuna göre göz içi enjeksiyonlar ve lazer uygulanır.
Comments