Glokom
- ketsajans
- 19 Ağu 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 30 Ağu 2023
GÖZ TANSİYONU HASTALIĞI (GLOKOM) NEDİR?
Göz tansiyonu hastalığı; göz içindeki sıvıların basıncının artması sebebiyle görme sinirlerinin hasar görmesi durumudur. Gözün ön kısmının hacmini aköz humor denilen bir sıvı oluşturur. Bu sıvının normal basınç değeri 10 ile 20 mm Hg arasındadır. Basınç 20 mm Hg üzerine çıktığında göz içi basıncı artmış kabul edilir. Basıncın tek başına yükselmesi glokom tanısı koydurmaz. Eğer yüksek olan göz içi basıncı görme sinirlerini etkilemeye başlarsa glokom tanısı konulur.
GLOKOM KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Glokom hastalığı her yaşta görülmekle beraber özellikle 40 yaş ve sonrasında görülme ihtimali daha fazladır. Glokomda genetik yatkınlık bulunmaktadır. Bu nedenle ailesinde glokom tanısı olan hastalarda glokom gelişme daha yüksektir. Bunun yanı sıra yüksek hipermetrop olanlarda, kan şekeri yüksek seyredenlerde, uzun süre steroid (kortizon) tedavisi alanlarda glokom gelişme riski yüksektir.
GLOKOMDA BELİRTİLER NELERDİR?
Glokomda en sık görülen belirtiler göz ağrısı, baş ağrısı, göz kızarıklığı ve ileri evrelerde görüş alanında daralma ve görme azlığıdır. Glokom uzun yıllar herhangi bir belirti vermeden ilerleyebilir. Hastaların bir çoğunda tanı rutin muayene esnasında konulur.
GLOKOM ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIK MI?
Göz içi basıncı herhangi bir şekilde yemek-içmek veya diğer aktivitelerden etkilenmediği için önlem alınabilecek bir hastalık değildir. Göz dinamikleri kendine özgü olduğu için glokomdan korunmanın tek yolu erken teşhis ve uygun tedavidir.
GLOKOM TANISI NASIL KONULUR?
Yüksek göz içi basıncı saptanan hastalarda göz dibi muayenesiyle görme siniri muayene edilerek glokoma bağlı etkilenme olup olmadığına bakılır. Bunun yanı sıra Pakimetri testiyle kornea kalınlığı ölçümü yapılır. Görme sinirlenin fonksiyonu Görme Alanı testiyle değerlendirilir. Görme sinirlerinin direk ölçümü OCT RNFL ile yapılarak tanı konulur.
GLOKOM NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Glokom tedavisi hastanın yaşına, göz içi basıncına ve görme sinirlerinin etkilenmesine göre değişiklik gösterebilir. Amaç göz içi basıncının düşürülmesidir. İlk olarak göz içi basıncını düşüren ilaçlar kullanılır. Hastalık ileri evredeyse basınç düşürücü farklı ameliyatlar yapılmaktadır.
Comments